6 tips voor een productieve (thuis)schooldag

Studenten en leerlingen zitten nu wel thuis, maar er moet nog steeds gewerkt worden. De middelbare scholen gaan straks weer open en dan krijg je het misschien nog net iets drukker. Wanneer je je taken graag zo snel mogelijk af wilt hebben, is het wel handig om productief te zijn. Ik deel 6 tips om productiever te worden!

1. Ga even naar buiten

Stap even in de tuin en adem een paar keer diep in en uit. Nu je toch buiten bent, geef de plantjes wat water of zet de kliko alvast buiten. Je zult zien dat je je nu al een stuk actiever voelt, omdat je er even uit bent en je benen hebt gestrekt.

2. Lucht je werkplek

Je wilt waarschijnlijk aan een taak gaan werken waar je op dat moment geen zin in hebt. Zorg er dan in ieder geval voor dat je werkplek met frisse lucht wordt gevuld. Dus zet dat raam even open en geniet van de frisse lucht!

3. Ruim je werkplek op

Zelf kan ik echt niet geconcentreerd werken aan een rommelig bureau. Grote kans dat dit voor jou ook geldt. Nu je toch bezig bent met het opruimen, kan je net zo goed even een sopje over je bureau heen halen. Nu ruikt je bureau fris en is je werkplek al voorzien van frisse lucht!

4. Bedenk waarom je iets moet doen

Moet jij nog het huiswerk voor biologie maken van vorige week of leren voor de komende toets? Bedenk je dan waarom je dat moet doen. Je werkt namelijk naar een doel toe. In dit geval is dat het behalen van je middelbare school diploma en daarna die van je studie. Het zou zonde zijn als jij je diploma niet haalt omdat je telkens geen zin had om iets aan school te doen.

5. Maak een planning of een lijstje

Maak een (dag/week)planning of to do lijstje met wat je wilt gaan doen aan school. Zorg er wel voor dat je niet te veel inplant. Je kan beter minder inplannen en dit allemaal wegwerken, dan heel veel inplannen en maar voor de helft afstrepen. Wanneer je de taak hebt afgerond kan je deze afstrepen en dit geeft mij vaak een voldaan gevoel.

6. Plan pauzes in

Bijna niemand kan uren achter elkaar werken. Pauzes zijn dus ook erg belangrijk. Met het leren werk ik graag in blokken van drie kwartier. Huiswerk maak ik vaak in één keer af. Dus dan werk ik aan een stuk door voor een bepaald vak. Hier ben ik dan vaak een uur aan kwijt. Nadat ik een blok heb geleerd of wat huiswerk gemaakt heb, las ik een korte pauze in. Dit is dan ongeveer vijf minuten. Daarna houd ik langer pauze, ongeveer een half uur. Ik ga dan even naar buiten, speel wat ukelele of lees een stukje in een boek. Zo houd je jezelf en je hoofd fris! En oh ja, ik heb ook vaak een dopper met water op mijn bureau staan.

Hebben jullie nu al zin om te gaan leren of huiswerk te maken? 😉

-Nathalie

Ook leuk om te lezen

2 reacties

  1. Fijne tips! Ik heb gewoon doorgewerkt dus heb ze in principe niet nodig 😉 had soms een thuiswerkdagje en ging dan inderdaad even wat anders doen of eventjes een frisse neus halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *