Mijn ervaring met het minimalisme

Ongeveer twee jaar geleden begon ik onbewust met minimaliseren. Ik begon hoekje voor hoekje mijn kamer op te ruimen. Ik deed veel spullen weg en dit gaf mij een goed gevoel en vooral meer rust in mijn hoofd.
Nu, twee jaar later, verdiep ik mij steeds meer in het minimalisme. Ik deel met jullie mijn ervaring met het minimalisme.

Billy boekenkast

Tot twee jaar geleden stond er een Billy boekenkast naast mijn bureau. Zo een van de IKEA in het bruin. Hartstikke handig natuurlijk voor al mijn schoolboeken en souvenirs. Alleen hing er ook nog een whiteboard boven mijn bureau en dit vond ik op een gegeven moment wel wat druk worden. Dus ik liep naar beneden en zei: ‘Mam, ik ga die boekenkast verkopen’. Eerst was mijn moeder een beetje sceptisch over dit plan, want waar moesten al die spullen uit mijn kast dan heen? Daar had ze wel een punt, er lagen namelijk allemaal tijdschriften en en andere boeken in. Ik moest dus wel iets weg doen voordat die kast verkocht kon worden.
Na een tijdje uitzoeken en opruimen kwam ik erachter dat ik de helft van alle spullen uit die kast niet meer nodig had en ook niet zou missen. Ik gaf een hele stapel met tijdschriften aan mijn nichtje (die hier súper blij mee was!) en stopte kleine speelgoedjes in een doos voor de speelgoedbank. En toen was de kast eindelijk leeg! Later verkocht ik ook nog mijn whiteboard.

Uitzoeken en opruimen

Ik merkte al snel dat ik het erg prettig vond dat ik geen kast meer naast mijn bureau had staan met allemaal spulletjes. Mijn kamer zag er al veel rustiger uit en dit geeft mij ook weer rust in mijn hoofd.
Onder mijn bed staan nu vier lades, met in de meeste gevallen, nuttige en waardevolle spullen. Ze zitten (gelukkig) niet meer over vol met allemaal kleine prulletjes. Ik heb een lade voor aantekeningen van school, twee lades met creatieve spullen en een lade met een paar knuffels van vroeger en mijn favoriete boekenserie van vroeger (dagboek van een muts) ligt erin.
Misschien dat je nu denkt: ‘dit zijn toch veel te veel spullen voor een minimalist?’. Ja ik heb meer spullen dan de mensen die minimalistischer leven. Maar ik vind niet dat er een bepaalde regel aan het minimalisme zit waar iedereen zich aan moet houden. Er is niet iemand die zegt hoe je moet leven als een minimalist en wat je wel en niet mag kopen of houden. Dit kan jij voor jezelf bepalen. Zo kom je er ook achter wat jou meer rust geeft en gelukkig maakt.

Hoe ruim ik op

Eens in de zoveel tijd ruim ik mijn kamer echt goed op. Dan ga ik langs alle spullen die ik heb en vraag ik mij het volgende af:

  • Heb ik hier nog iets aan?
  • Doe ik er überhaupt iets mee?
  • Heeft het voor mij een speciale waarde?
  • Kan ik er iemand anders blij mee maken?

Zo ga ik door al mijn spullen en blijven alleen de écht belangrijke spullen over. Ik ben zelf wel een twijfelkont. Vooral bij spullen van vroeger. Als ik dan al die kleine speelgoedjes zie die ik van tantes of oma’s en opa’s heb gekregen, wil ik ze gewoon niet wegdoen. Maar ik besef mij wel dat die prulletjes niet de spullen zijn waar ik de meeste herinneringen aan heb. Uiteindelijk heb ik ze weggegeven en dit gaf mij een goed gevoel.

Wat zijn voor mij de spullen met de meeste herinneringen en waarde? Voor mij zijn dit foto’s en kaarten. Ik weet dat er minimalisten zijn die ook deze spullen ‘wegdoen’. Ze zetten ze vaak allemaal online. Ik heb veel oude foto’s ook online staan, omdat je nooit weet of er ooit iets mee gebeurd. Maar zelf vind ik het heel fijn om herinneringen in een boek te hebben. Zo staat het allemaal bij elkaar. Iets tastbaars heeft voor mij toch een meer bijzondere waarde dan wanneer het ingescand op de computer staat.

Mijn conclusie

Minimalisme heeft iets bijzonders. Ik ben anders gaan kijken naar spullen. Nu ik minder ‘troep’ heb, heb ik ook meer rust in mijn hoofd, ben ik minder vaak spullen kwijt en kwam ik erachter welke spullen mij nou echt gelukkig maken.

Ben jij bewust of onbewust bezig met minimalisme? Deel je ervaringen in de reacties en inspireer anderen!
-Nathalie

 

13 reacties

  1. Ik ben zeker steeds meer aan het ruimen. Geeft zeker een fijn gevoel!
    In ons flatje hadden wij jaren geleden ook zo’n Billy staan. Handig, maar wel hartstikke veel ruimte voor ‘onnodige spullen’

  2. Geen ervaring met het minimalisme, maar door je artikel, zal ik vaker eens denken bij het opruimen, of ik zaken echt nodig heb of enkel bijhou in geval van…

  3. To ringlets decontamination between my individual up in the lid on the urinary side blocking my lung, and in the in days of yore I was adapted to in red them at near transfusion replacement them make headway unrecognized and cardiac the anomaly of as chest. free slots Gbuaos bcfajd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *