Mijn ervaringen met ukelele

ukelele

Ik speel nu bijna twee jaar ukelele. In die tijd heb ik veel geleerd over akkoorden, hoe je het beste kan oefenen, wat je wel en niet moet doen en zo verder. Zijn jullie benieuwd naar mijn ‘ukelele avontuur’? lees dan snel verder!

Note: ik ben zeker geen ukelele expert. Ik speel het pas een kleine twee jaar en alles gaat nog lang niet even soepeltjes. Ik ben hier niet om jullie te leren hoe het moet, maar om mijn ervaring te delen.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst op mijn ukelele ging spelen. Super enthousiast was ik, want ik had eindelijk een eigen muziekinstrument! Mijn moeder speelt al bijna haar hele leven viool en ik wilde ook graag bezig zijn met muziek. Ik begon met oefenen en kwam er al snel achter dat een ukelele zeker geen makkelijk instrument is. Als eerste bleven mijn vingers (in het begin) altijd achter de snaren haken tijdens het strummen en kwam ik erachter hoe gevoelig vingers eigenlijk wel niet zijn. Maar ik gaf niet op en ging braaf door met oefenen.

C, G, Am en F waren de eerste vier akkoorden die ik leerden. Deze vier worden ook vaak gezien als de basis akkoorden. Ik vond vooral de G best pittig in het begin. Dan komen we ook meteen aan bij mijn eerste tip: begin langzaam. Neem bijvoorbeeld het nummer Riptide. Het gaat best snel en om het goed te leren spelen is als eerste de juiste techniek belangrijk, maar ook jou geduld en de tijd die je er voor neemt om het te oefenen. Begin daarom heel langzaam, zodat je je linkerhand ook de tijd geeft om te switchen van akkoorden. Zo kan je er aan wennen dat je rechterhand automatisch door blijft strummen terwijl je linkerhand van akkoorden switcht. Probeer elke dag minstens tien minuten te oefenen, zo wennen je vingers eerder aan de snaren.

Wat ik bij mezelf heb gemerkt is dat ik in het begin vooral met ‘luie vingers’ speelde. Dit wil zeggen dat ik niet mijn vingertopjes gebruikte om de akkoorden te maken. Ik deed dit met het bovenste deel van mijn vingers en hierdoor verkrampte mijn hand en raakte ik ook andere snaren aan die niet aangeraakt moesten worden. Probeer dus echt je vingertopjes te gebruiken en je duim achter de hals te laten. En het is ook erg handig om je nagels te knippen voordat je gaat spelen! Zo beschadig je je ukelele en je eigen nagels minder snel.

Nummers en video’s voor beginners

Hieronder staan een aantal nummers en video’s die mij heel erg hebben geholpen bij het leren spelen van de ukelele.

Nummers en video’s voor de wat meer ‘gevorderde’ speler

Hieronder staan een aantal nummers en bijbehorende video’s die je kunt spelen wanneer je de basistechniek en akkoorden al beter beheerst.

Speel je ook ukelele of een ander instrument? Laat het me hieronder weten! -Nathalie

 

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *