Verstandskiezen laten trekken: een week voor de ingreep

verstandskiezen

Afgelopen vrijdag zijn bij mij de eerste twee verstandskiezen getrokken. Iets waar ik niet naar uitkeek, maar wat wel moest gebeuren. Door alle omstandigheden in deze tijd was de ingreep twee keer uitgesteld. Ergens ook wel fijn, want ik had meer tijd om me voor te bereiden. Benieuwd wat ik de week voor de ingreep heb gedaan? In deze blogpost vertel ik je er meer over!

algemene informatie over het trekken van verstandskiezen

De laatste twee maanden ben ik zo af en toe bezig geweest met het opzoeken van informatie over de ingreep (ja, ik ben een echte angsthaast 1e klas bij de tandarts). Op sites van ziekenhuizen en tandartspraktijken staat hele algemene informatie, maar let wel op dat het weer anders kan gaan bij elke praktijk of ziekenhuis.
Meestal trekt de kaakchirurg de kiezen, maar een tandarts kan dit ook. Wanneer de kiezen niet raar liggen, kan de tandarts deze trekken, maar het komt vaker voor dat ze door een kaakchirurg worden getrokken.  Ook krijg je een sterke pijnstiller mee. Slik deze voordat de verdoving is uitgewerkt!

Eten en doen wat straks waarschijnlijk even niet kan

Ik heb altijd geleerd om van het ergste uit te gaan en dat het dan alleen maar mee kan vallen. Het ergste is dat ik een week lang veel moeite heb met eten (laat ik niet beginnen over de andere risico’s) en als het mee valt kan ik na drie daagjes weer redelijk normaal eten. Daarom heb ik samen met mijn moeder het avondeten voor de dagen voor de ingreep ingepland. Ik ben gek op knapperige groente, kibbeling en alle gerechten met veel groenten. Dit zijn ook de gerechten die wat kauwwerk vereisen, iets waar ik dan hoogstwaarschijnlijk niet op zit te wachten.
Hetzelfde geldt voor sporten. Het wordt sterk afgeraden om twee à drie dagen na de ingreep te sporten/aan lichamelijke inspanning te doen. Doe je dit wel, dan kun je meer pijn krijgen of kunnen de hechtingen losgaan. Pak dus  je fiets uit de schuur en ga lekker een stuk fietsen, doe je favoriete workout of werk bijvoorbeeld iets vaker aan je lenigheid.

Mijn voorbereidingen

Hoe bereidt je je voor op iets wat je nog nooit hebt meegemaakt? Vraag aan iemand die je persoonlijk kent hoe de ingreep voor hem of haar was. Natuurlijk verschilt de ervaring per persoon, maar het kan je wel geruststellen. Op internet vind je meestal alleen de meest heftige verhalen, laat je hierdoor niet gek maken.
Op YouTube staan een aantal filmpjes van zowel een animatie van de ingreep als de echte ingreep. Zo krijg je er een beter beeld van.
Kijk ook de video’s van Youtubers die hun verstandskiezen hebben laten trekken. De onderstaande video’s kunnen erg handig zijn:

Zoals in de tweede video ook wordt gezegd, koel de wang na de behandeling. Zorg er dus voor dat je een zakje met ijsklontjes of icepack in de diepvries hebt liggen. Hoe eerder je begint met koelen, hoe minder de kans is dat je een hele dikke wang krijgt. Let wel op dat je wang/kaak niet te koud wordt, dit heb je door de verdoving namelijk niet door. Laat het een paar minuten op de wang en laat het er daarna een paar minuten af.

Zoek ook alvast wat leuke films of series uit op Netflix of reserveer wat leuke boeken bij de bibliotheek. Wanneer je te veel pijn hebt om iets te doen, kun je lekker op de bank of in je bed een film/serie gaan kijken of  een goed boek lezen. Maak ook alvast een positieve playlist. Een beetje extra positiviteit kun je dan waarschijnlijk wel gebruiken ;). En misschien wel het belangrijkste; ga de dag(en) voor de ingreep op tijd naar bed! Slapen met een pijnlijke kaak/wang kan heel vervelend zijn.

Heb jij je verstandskiezen al laten trekken of moeten ze er binnenkort uit?
-Nathalie

 

 

Ook leuk om te lezen

4 reacties

  1. Hey, ik heb ze toen ik tiener was, ook laten trekken, alle 4 in één keer. Enkele dagen met gezwollen wangen en pijn rondgelopen en toen was het over. Een geluk dat je pijnstillers kan nemen, waardoor al bij al de pijn meevalt !

    1. Wow, alle 4 in één keer?! Dat doen ze hier niet zo snel, maar ergens dan ook wel weer fijn dat je er daarna meteen vanaf bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *