Zo kies je een leuk onderwerp voor je profielwerkstuk

Afgelopen schooljaar heb ik samen met iemand anders mijn profielwerkstuk geschreven. Iets waar ik veel zin in had, omdat ik het leuk vind om nieuwe dingen te leren en schrijven een van mijn hobby’s is! Eerst moest er een onderwerp gekozen worden. Al snel kwam ik erachter dat dit best lastig is. Hoe kies je nou een leuk, origineel en informatief onderwerp waar je het komende schooljaar over wilt schrijven?

Wat is een profielwerkstuk?

Het profielwerkstuk is een groot werkstuk over een zelfgekozen onderwerp. Je mag dus helemaal zelf kiezen aan welk onderwerp je 80 uur wilt besteden. Wacht, 80 uur?! Ja, voor havo en vwo geldt 80 uur en voor vmbo minimaal 20 uur. Dit lijkt heel veel, maar als je eenmaal bezig bent tik je snel heel wat uurtjes aan. Ook heb je (meestal) een begeleider. Dit is een docent die jou/jullie goed kan begeleiden. Uiteindelijk koppel je het onderwerp van je profielwerkstuk aan een vak die je in je profiel hebt zitten. Het is dan ook handig om een begeleider te zoeken die dat vak geeft en waar jij goed mee kan communiceren.

Kijk niet meteen naar een vak

Dit is iets wat ik beter niet had kunnen doen. Niet omdat ik niet blij was met mijn onderwerp, maar omdat je voor jezelf op dat moment al heel veel deuren sluit. Wanneer jij denkt ‘ik wil graag iets met Biologie als onderwerp’, focus je vaak onbewust alleen maar op de onderwerpen die iets met Biologie te maken hebben. Je loopt al snel vast, omdat je alleen maar gericht bent op Biologie en niet breder denkt.
Ik heb zelf de volgende methode gebruikt. Ga bij jezelf na wat je graag op een dag doet of wat je zou willen veranderen aan de wereld van nu. Schrijf telkens maar één woord op. Hele zinnen zijn vaak niet overzichtelijk. Een paar voorbeelden kunnen zijn: acteren, programmeren, schilderen, bakken, verkopen, gezondheid, milieu, sport, mensenrechten, politiek en ga zo maar door. Noteer zoveel mogelijk woorden en omcirkel vier of vijf woorden waar jij graag een profielwerkstuk over zou willen schrijven en waar je energie van krijgt. Met energie bedoel ik productieve energie. Je bent namelijk een half (school)jaar bezig met het schrijven over één onderwerp. Het zou zonder zijn als je aan het werkstuk begint en het onderwerp niet leuk vind.

Brainstorm eerst alleen

Eerst kijken met wie je het profielwerkstuk wilt maken is niet fout, maar ik zou het niet aanraden. Misschien vind hij/zij jouw onderwerpen helemaal niet leuk of komen jullie er later achter dat het onderwerp niet bij jullie past. Daarom is het handiger om eerst zelf te gaan brainstormen.
Pak de paar woorden, die je omcirkeld had, er weer bij. Schrijf deze woorden apart van elkaar op en bedenk er kleine ‘onderwerpen’ bij. De woorden hoeven niets met elkaar te maken hebben. Hieronder laat ik een voorbeeld zien met het woord ‘bakken’ en ‘milieu’.

Bakken

 • Meel
 • recept
 • boek
 • materiaal
 • smaakstoffen
 • kruiden

Milieu

 • Natuur
 • Grondstoffen
 • opwarming
 • natuurrampen
 • landdegradatie
 • mono cultuur

Klaar? vergelijk het met personen met wie je samen zou willen werken. Kijk of jullie overeenkomsten hebben, stel vragen aan elkaar en probeer woorden aan elkaar te koppelen.

Verbanden leggen

In het voorbeeld gebruikte ik de woorden ‘bakken’ en ‘milieu’. Deze woorden zijn heel verschillend, maar hebben zeker met elkaar te maken. Voor het bakken van een brood gebruik je meel, dit meel komt van een boer, de boer moet zijn grond vruchtbaar houden en is deze boer biologisch of hoe gaat deze om met bestrijdingsmiddelen? Of bedenk je waar alle ingrediënten vandaan komen (buitenland of binnenland?) en welk effect heeft dit op de bodem en de omgeving? Ga hier samen voor zitten en schrijf alles op wat je maar kan bedenken.

Koppelen aan een vak

Nu je voor je hebt waar jullie ongeveer over zouden willen schrijven, wordt het koppelen aan een vak ook veel makkelijker. Omcirkel de leukste ideeën die uit het verbanden leggen gekomen zijn en schrijf deze weer overzichtelijk op. Schrijf achter deze verbanden waar jullie de nadruk op zouden willen leggen. Vormgeving is belangrijk bij het maken van een receptenboek. Het vak Kunst zou hier dan goed bij passen. Willen jullie het gaan hebben over de ontwikkeling van een kind met een spierziekte? Hier zou Biologie goed bij passen.

10 originele profielwerkstuk onderwerpen

Brainstormen lukt niet altijd en daarom heb ik hier 10 onderwerpen onder elkaar gezet.

 1. Gedrag van mensen beïnvloeden met sociale experimenten;
 2. De invloed van influencers;
 3. Communicatie bij kinderen met het syndroom van Down;
 4. Voedselverspilling;
 5. Ecologische voetafdruk van jouw school verminderen;
 6. Wat minimalisme met jongeren/een mens doet;
 7. Een documentaire maken over ….;
 8. Waarom is lachen gezond?;
 9. De toekomst van de Waddeneilanden;
 10. Hoe schrijf je een goed kinderboek?

Hoe leuk je onderwerp ook is en hoe enthousiast je er ook over bent, uiteindelijk ben je het helemaal zat. Ik deed mijn profielwerkstuk over ‘Duurzame pakketbezorging in Nederland’. Een erg leuk en interessant onderwerp! Maar na dat halfjaar was ik er wel echt klaar mee 😉

Over welk onderwerp schreven jullie je profielwerkstuk? Of ga je er komend jaar mee beginnen?
-Nathalie

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *